Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Energiatanúsítvány: ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Energiatanúsítványt csak és kizárólag olyan mérnök állíthat ki, aki a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelel. Honnan tudjuk, hogy az adott szakember megfelel-e? A jogosultság jelzése a „”. Ezen jogosultságot Magyarországon mindössze két hivatalos szervezet adhat ki: a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara. Ebből adódóan az adott mérnöknek mindenképp rendelkeznie kell a kettő közül valamelyik kamara engedélyével. Ez könnyen ellenőrizhető, ugyanis, ha a szakember nincs bejegyezve egyik kamara névjegyzékében sem, akkor biztosan nem rendelkezik engedéllyel.

Ki készíthet energetikai tanúsítványt? Íme, a feltételek:

Ahhoz, hogy egy szakember energiatanúsítványt állíthasson ki, a következőknek kell teljesülniük:

  • Végzettség: okleveles építészmérnök, építészmérnök, okleveles település mérnök, gépészmérnök, okleveles építőmérnök, okleveles közlekedésmérnök, energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök, okleveles villamosmérnök, vízépítő mérnök, okleveles energetikai mérnök, településmérnök, építőmérnök, közlekedés-építőmérnök, közlekedésmérnök, villamosmérnök
  • A diploma megszerzése után legalább egy év szakmai tapasztalat
  • Sikeres jogosultsági vizsga
  • Bekerülés a kamarák névjegyzékébe
  • Büntetlen előélet
  • A kamaráknál bejelentett szándék a tanúsítói tevékenységre

Energiatanúsítvány: ki készíthet energetikai tanúsítványt? A HET szám

A HET szám (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) egy egyedi azonosító, amit az Országos Építésiügyi Nyilvántartás állít ki a tanúsítvány mellé. E szám megléte is garantálja, hogy az adott személy rendelkezik a megfelelő engedélyekkel.

Szólj hozzá!