A jól időzített tisztasági festés

A jól időzített tisztasági festés

Mikor a legalkalmasabb tisztasági festést végezni? Milyen időközönként javasolt?

A tisztasági festés elvégzése nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem a falfelületek megfelelő fertőtlenítése és megtisztítása miatt is. Sokan nem is gondolnák, azonban a levegő minőségét is nagyban befolyásolja, hogy mikori az adott falfestés. Rendszeres időközönként elvégzett szobafestéssel megelőzheti a gombák, penész spórák, baktériumok és egyéb kórokozók megtelepedését, illetve pormentesebbé teheti otthonát. Az emberek jellemzően 5-7 évente végzik el a tisztasági festést, azonban ideálisan ezt 2-3 évente szükséges lenne megtenni.

Mire ügyeljünk tisztasági festés esetén?

  • Tisztasági festés előtt mindig mérje fel a falak állapotát! – javítsa a hibákat, tüntesse el a repedéseket és a lyukakat. Számolja ki azt is, hogy pontosan hány négyzetméterre szükséges megvenni a szükséges glettet, mélyalapozót, festéket stb.
  • Szerezze be a festéshez szükséges összes eszközt és felszerelést! – ilyen például az ecset, takarófólia, spakli, henger, festéklehúzó rács, létra, vödör stb.
  • Fordítson elég időt és energiát a glettelésre is! – ma már a glettelést kevés gyakorlattal is bárki könnyedén elvégezheti készre kevert glettel. Ha mégse menne, akkor kérje hozzáértő szakember segítségét!
  • Festék vásárláskor ne csak az ár befolyásolja a döntését! – minden gyártó által forgalmazott festék különböző tulajdonságokkal rendelkezik, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy takarnak. Sok esetben érdemesebb a drágább festéket választani, ugyanis az megeshet, hogy egyszeri festés után is kitűnően takar! Ezzel szemben az olcsóbbal lehet, hogy többször is át kell festeni a falakat. Érdemes tehát mérlegelni ilyenkor az időt és energiát is, amit belefektet a munkába. Egy olcsó festékkel lehet, hogy dupla annyi időbe és erőfeszítésbe telik elvégezni ugyanazt a munkát! A minőségi festék ez mellett természetesen tartósabb és esztétikusabb is!
  • Ne kapkodjon! – ne sajnálja az időt, ha a fal hibáinak javításáról van szó. Ezt megelőzően érdemes alaposan feltakarítani és portalanítani is.
  • Ha lehet, akkor használjon mélyalapozót! – a mélyalapozó optimalizálja a fal nedvszívó képességét, ezáltal jobban megtapad rajta a fedőréteg.

Tisztasági festéskor az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni!

A külső és belső hőmérséklet is nagy befolyással bír a munkára. Ha túl meleg és száraz időben végezi a felújítást, akkor minden gyorsabban fog száradni, ami nem mindig előny. Hibajavítás és falfestés esetén is megnehezítheti a dolgát, gyorsabban kell dolgoznia, ez pedig nagyobb gyakorlatot igényel. A nagy hőség miatt gyorsabban száradó festékkel is vigyázni kell, ugyanis könnyen válhat csíkossá a fal tőle. Esős, párásabb idő esetén pedig a szellőztetésre kell ügyelni a páralecsapódás miatt.

Tisztasági festéshez vagy egyéb szobafestéshez keres szakembert? Keresse Szabó István szobafestőt a +36202567860-as telefonszámon!

Szólj hozzá!