Milyen kompromisszumokat (ne) vállaljak használt laptop vásárlásnál?

Milyen kompromisszumokat (ne) vállaljak használt laptop vásárlásnál?

Felhasználási területtől, a használás mértékétől és a jövőbe tekintés összegéből kaphatjuk meg, hogy milyen használt laptopot is vegyek pontosan. Túl zavaros lenne ez a cikk, ha külön-külön kitérnénk minden egyes alfajra a felhasználási területnek stb… Ezért most azokra a kompromisszumokról fogunk beszélni, melyeket nem szabad meglépni! Vágjunk bele.

  • Gyenge, nem fejleszthető elemek
  • Kicsi felbontás
  • Alacsony órajelű processzor
  • Ócska anyaghasználat

A gyenge és nem fejleszthető elemek pont, akár az összegzése is lehet a sorban következőknek, azonban ennél összetettebb a képlet. Egy elemet nem csak akkor tekintünk „nem fejleszthetőnek” egy használt laptopnál, ha az nem cserélhető. Akkor is, ha annak a kiépítési ára irreálisan nagy, egyáltalán nem kifizetődő. Ilyen lehet például a grafikus kártya vagy processzor csere, ezeket szinte sosem ajánlják a szakértők. Itt meg is érkeztünk az alacsony órajelű processzorok végleges hibájához… Inkább legyen régebbi, de nagy Ghz-en dübörgő processzor, sokkal kifizetődőbb.

Másodikként a kicsi felbontást említettük. Bár semmi sem lehetetlen, ez már közel áll a tényleges, örökös komponenstől a használt laptopnál. Az alacsony felbontás alatt azt értjük, hogy ha csak tehetik, válasszanak Full HD pixel számú kijelzőt! Mert rövid időn belül a sima HD már kevésnek bizonyulhat.

Na és most nézzük az ócska anyaghasználat jellemzőt. Ez bár elsőre nem tűnik fontosnak, mégis az! Már csak kezdve attól, hogy nagyon idegesítő, hogy recseg-ropog, hajlik minden érintésnél… Na de az igazi szerepkört a véletlen ütéseknél/leejtésnél kapja. Itt ugyanis megvédheti az összes hardver elemet, ha minőséges.

Szólj hozzá!